Koning Willem-Alexander geeft openhartig interview voor vijftigste verjaardag

Koning Willem-Alexander geeft openhartig interview voor vijftigste verjaardag

Naar aanleiding van zijn vijftigste verjaardag gaf de Nederlandse koning Willem-Alexander een televisie-interview. Dat werd woensdagavond gelijktijdig door NOS en RTL uitgezonden, en was bijzonder openhartig. Koning Willem-Alexander omschreef zichzelf als emotioneel, vasthoudend en veeleisend en in zijn jeugd als een brutale, vervelende puber. Tegenwoordig zit hij beter in zijn vel en voelt hij zich op zijn gemak, zo vertelde de koning aan journalist Wilfried de Jong. De koning, die donderdag zijn vijftigste verjaardag viert, had van tevoren zelf aangegeven dat zijn persoon centraal moest staan en niet zijn nu bijna vierjarige koningschap.

In het gesprek kwamen zijn jeugdjaren op kasteel Drakensteijn in het dorp Lage Vuursche aan bod, wat hij omschreef als een "mooie tijd". Hij vertelde ook over de enorme rivaliteit tussen hem en zijn twee broers, die elkaar verbaal de baas probeerden te blijven. "Het was hakken of gehakt worden", aldus de koning. In dat verband zei hij ook de soms onbehouwen kritiek van zijn in 2013 overleden broer prins Friso te missen. "Als je het niet meer hebt, mis je het echt."

Willem-Alexander werd erg emotioneel toen hij over het verlies van zijn broer sprak, en ook als hij het had over de "rauwe pijn" van de nabestaanden van de vliegramp met MH17.

In zijn jonge jaren had hij het naar eigen zeggen moeilijk met zijn toekomstige rol als koning. "Ik had nog niet geaccepteerd, geïnternaliseerd dat ik het ambt zou overnemen van mijn moeder", klonk het. Hij vindt het daarom belangrijk dat zijn dochter prinses Amalia, de eerste in lijn van troonsopvolging, in haar jeugd alle ruimte krijgt om zichzelf te zijn en fouten te maken.

De koning keek ook terug op zijn kersttoespraak van vorig jaar waarin hij nadrukkelijk de angst en boosheid benoemde die de samenleving kenmerken. "We leven ontegenzeggelijk in een moeilijke tijd", zei Willem-Alexander met een diepe zucht.

Donderdag vieren de Nederlanders zijn verjaardag met Koningsdag. De koninklijke stoet vindt plaats in Tilburg.

Bron: Belga