Koerdische leidster roept Europeanen op diplomatieke betrekkingen met Ankara te bevriezen

Koerdische leidster roept Europeanen op diplomatieke betrekkingen met Ankara te bevriezen

De Koerdische leidster Ilham Ahmed heeft vandaag in Brussel de lidstaten van de Europese Unie (EU) opgeroepen hun diplomatieke betrekkingen met Ankara te bevriezen door hun ambassadeurs "meteen" terug te roepen omwille van de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. "Wij willen een dringende interventie in deze crisis, die aanvallen moeten snel ophouden", zei Ahmed tegenover de pers. De verantwoordelijke van de Syrische Democratische Raad, de politieke vleugel van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op te beslissen over een no-fly zone.

De Amerikaanse terugtrekking uit het gebied "heeft ons in gevaar gebracht", aldus de vertegenwoordigster van de Koerden. Zij waarschuwde voor het risico van het ontsnappen van strijders van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) die door de SDF gevangen worden gehouden.

Ook Ahmed zei dat Turkse gevechtstoestellen gisteren één van die gevangenissen heeft gebombardeerd. Mogelijk zijn daardoor IS-strijders kunnen ontsnappen.

Ze stelde vast dat er "geweldige" reacties van de EU zijn gekomen, maar voegde eraan toe dat de Koerden "pas tevreden zullen zijn als die reacties zich in daden vertalen", bijvoorbeeld economische sancties tegen Turkije.

Ilham Ahmed vroeg de Amerikaanse president Donald Trump "een rol te spelen om een politieke oplossing te vinden en een dialoog aan te gaan, in plaats van ons in de steek te laten en Turkije vrij spel te geven om ons aan te vallen". De VS "moeten rekening houden met het feit dat wij een zware tol hebben betaald" (in de strijd tegen IS), aldus de Koerdische leidster. Zij gewaagde van 11.000 doden en porde Washington aan "aan onze zijde te blijven staan om in het belang van iedereen de vrede en de stabiliteit te bewaren".

Bron: Belga