Kiev onderzoekt zeven hypothesen voor crash in Teheran

Kiev onderzoekt zeven hypothesen voor crash in Teheran

De Oekraïense autoriteiten hebben laten weten zeven mogelijke oorzaken te onderzoeken voor de crash van een Boeing 737 van Ukraine International Airlines gisteren in Teheran. Onder de hypothesen zijn er een raketinslag, een aanslag en een technisch probleem. "Wij onderzoeken minutieus alle hypothesen, er zijn er zeven", zei tegenover het Franse persbureau AFP Serguiï Danylov, secretaris van de Oekraïense Veiligheids- en Nationale Defensieraad. Geen enkele van die zeven is prioritair, voegde hij eraan toe.

Onder de mogelijke oorzaken zijn er het afvuren van een luchtafweerraket naar de Boeing, de ontploffing van een bom aan boord, een botsing van het toestel met een drone of een technische panne.

Kiev heeft 45 deskundigen naar Teheran gestuurd om de oorzaak van de crash te bestuderen. Vandaag aangekomen, hoopt het team te kunnen deelnemen aan het onderzoek, in het bijzonder het ontsleutelen van de zwarte dozen. Dit heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelenski gezegd, terwijl Iran heeft gezegd de zwarte dozen niet aan Amerikanen te zullen overhandigen.

Volgens Danylov hebben sommige van de uitgestuurde deskundigen ook deelgenomen aan het onderzoek naar de crash van MH17. Die is in 2014 boven het oosten van Oekraïne door een raket neergeschoten, met 298 doden als gevolg.

Bron: Belga