Journalist doodgeschoten in Kiev: "Erg bedroevend om Rusland te beschuldigen"

Journalist doodgeschoten in Kiev: "Erg bedroevend om Rusland te beschuldigen"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vindt het "erg bedroevend" dat Rusland beschuldigd wordt van de moord op Arkadi Babtsjenko, zo heeft hij meegedeeld. De Russische journalist werd gisteren doodgeschoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij in ballingschap leefde. "Arkadi Babtsjenko werd gedood, neergeschoten in zijn trappenhuis. En de Oekraïense premier stelt al meteen dat de Russische speciale diensten verantwoordelijk zijn. Dat is erg bedroevend", zo zei Lavrov.

De gedode journalist en schrijver Babtsjenko stond zeer kritisch tegenover het Kremlin. Zo stelde hij onder meer de annexering van de Krim door Rusland aan de kaak en bracht hij berichten over verdoken Russische steun aan de gewelddadige opstandelingen in het oosten van Oekraïne. Hij week uit naar Kiev omdat hij zich bedreigd voelde.

De Oekraïense premier Volodomyr Groysman had op Facebook laten weten dat hij Rusland verantwoordelijk acht voor de moord. "Ik ben ervan overtuigd dat de Russische totalitaire machine hem zijn eerlijkheid en zijn principiële houding niet hebben vergeven", zo luidde de boodschap.

Het is niet voor het eerst dat een journalist die uitgeweken is naar Kiev vanwege zijn standpunten over de Russische regering in duistere omstandigheden om het leven komt. Op 20 juli 2016 nog liet de Russisch-Wit-Russische journalist Pavel Sjeremet het leven toen hij door het centrum van Kiev reed en er een bom ontplofte die onder zijn voertuig was geplaatst. De misdaad is nog steeds niet opgehelderd.

Bron: Belga