Jordanië executeert vijftien gevangenen op beschuldiging van terrorisme

Vijftien voor terrorisme veroordeelde gevangenen zijn zaterdag in Jordanië geëxecuteerd. Dat berichten staatsmedia, die regeringswoordvoerder Mohammed Momani citeren. De executies gebeurden in de gevangenis van Swaqa 's ochtends, zegt het officiële nieuwsagentschap Petra. De groep zou deel geweest zijn van de "terreurcel van Irbid", die verschillende aanslagen pleegde in Jordanië.

Jordanië maakt deel uit van de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen Islamitische Staat, die luchtaanvallen uitvoert tegen de extremistische groep. In het algemeen is Jordanië een stabiel land, maar het wordt omgeven door onrustige landen als Irak en Syrië, zegt het Duitse nieuwsagentschap dpa.

Eind 2014 kwam er na meer dan acht jaar een eind aan een (de facto) moratorium op de doodstraf in Jordanië, dat op dat vlak een voortrekkersrol speelde in de regio. Er vonden toen veertien executies plaats. Volgens Amnesty International waren er vorig jaar geen executies. Amnesty klaagt in haar jongste jaarrapport wel aan dat Jordanië critici vervolgt en opsluit op basis van antiterreurwetten, gedetineerden foltert en mishandelt, en verdachten een oneerlijk proces geeft.

Bron: Belga