Jihadistische groep in Nigeria verspreidt video waarin ze christenen executeert

Terreurgroep IS in West-Afrika (ISWAP) heeft gisteravond een video verspreid van een minuut waarin getoond wordt hoe elf mannen, die christen zouden zijn, geëxecuteerd worden. De feiten zouden plaatsgevonden hebben in het noordoosten van Nigeria. Volgens een gemaskerde man in de video is de executie wraak voor de dood van de leider van terreurgroep IS, Abu Bakr al-Baghdadi, die omkwam bij een Amerikaanse operatie in oktober in Syrië. De video is verspreid via Amaq, het propagandakanaal van IS. "Dit is een boodschap aan alle christenen ter wereld", zegt de gemaskerde man ook.

ISWAP komt voort uit een breuk binnen terreurgroep Boko Haram. De jongste dagen is het aantal geweldfeiten van de jihadi's in het noordoosten van Nigeria toegenomen. Zo zijn er zeven personen omgekomen op kerstavond bij een raid van Boko Haram tegen een christelijk dorp bij Chibok. Een jongere werd ontvoerd.

Jihadi's hebben in 10 jaar meer dan 36.000 personen om het leven gebracht in Nigeria, blijkt uit de jongste cijfers van de VN. Ook jaagden ze 2 miljoen burgers op de vlucht, wat voor een humanitaire crisis zorgde in de regio. Buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen worden eveneens geteisterd door de jihadi's.

Bron: Belga