Japanse premier Abe legt krans neer voorafgaand aan bezoek Pearl Harbor

Japanse premier Abe legt krans neer voorafgaand aan bezoek Pearl Harbor

De Japanse premier Shinzo Abe heeft dinsdag een krans neergelegd aan een gedenkteken op het Hawaïaanse eiland Oahu. Later op de dag brengt hij samen met de president van de Verenigde Staten, Barack Obama, een bezoek aan Pearl Harbor. Japan voerde in 1941 een aanval uit op de Hawaïaanse marinebasis, en betrok de Verenigde Staten zo bij de Tweede Wereldoorlog. Abe kwam maandag al aan in Hawaï, waar de Obama's de kerstvakantie doorbrengen, en gouverneur David Ige hem verwelkomde. Kort na de landing bezocht hij het National Memorial Cemetery of the Pacific en legde hij er een ceremoniële krans neer.

Het bezoek 75 jaar na de aanval moet de samenwerking van de twee landen in de verf zetten. Ook is het het symbolische vervolg op Obama's bezoek in mei aan Hiroshima, waar de VS de eerste atoombom liet vallen.

De twee leiders zullen het USS Arizona Memorial bezoeken, een reusachtige witte structuur boven de in zee gezonken overblijfselen van een schip dat tijdens de aanval werd vernietigd. "De oorlogshorror mag zich niet herhalen. Ik wil deze wens uitdrukken voor de toekomst en de waarde van verzoening (tussen Japan en de VS), samen met VS-president Obama", zei Abe voor zijn vertrek in Japan.

Volgens Japanse regeringsverantwoordelijken zal Abe zich niet verontschuldigen voor de verrassingsaanval op 7 december 1941. Bij die aanval kwamen 2.403 Amerikanen om het leven.

Het is niet de eerste keer dat een Japanse leider de plaats bezoekt. Wel is het de meest opvallende, want Abe zal er samen met een nog zittende president van de VS hulde brengen aan de slachtoffers van de oorlog tussen de twee landen.

In mei werd Obama de eerste president van de VS die Hiroshima bezocht, waar een Amerikaans vliegtuig aan het einde van de oorlog een atoombom op gooide. Obama verontschuldigde zich daar niet voor tijdens zijn bezoek. Hij riep wel op om de proliferatie van nucleaire wapens tegen te gaan.

Bron: Belga