Japan brengt hulde aan slachtoffers van tsunami vijf jaar geleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Japan hield vandaag om 14.46 uur (lokale tijd) een minuut stilte, het tijdstip waarop het land vijf jaar geleden getroffen werd door een zware aardbeving, gevolgd door een tsunami. Dat gebeurde ter herdenking van de slachtoffers. Tijdens een ceremonie in Tokio, baden het keizerlijk paar en premier Shinzo Abe samen met hun landgenoten ter nagedachtenis van de 18.500 mensen die omkwamen door de vloedgolf, en de 3.000 mensen die later als gevolg van de tragedie overleden. "Vijf jaar zijn verstreken sinds de catastrofe (...), meer dan 20.000 slachtoffers verloren hun leven door de aardbeving en de tsunami (...), het is iets dat we niet kunnen vergeten", zo zei keizer Akihito, die samen met de keizerin voor een enorme zee van witte en gele bloemen stond rond de gedenkplaat "voor de slachtoffers van de grootste ramp van Tohoku (het noordoosten van Japan, red.)".

Voor de honderden genodigden die allemaal in zwart en grijs gekleed waren, bedankte de keizer de soldaten, brandweerlui en andere personen die hielpen bij de reddingsoperatie en de opvang van de slachtoffers en hun families.

De toespraak van de keizer werd voorafgegaan door die van de eerste minister, en gevolgd door getuigenissen van de families van de slachtoffers uit de drie meest verwoeste prefecturen Miyagi, Iwate en Fukushima.

Het was op 11 maart 2011, ook een vrijdag, om 14.46 uur dat een aardbeving met een kracht van 9.0 een groot deel van Japan trof. Die werd gevolgd door een tsunami van een uitzonderlijke omvang.

Japan beschouwt de natuurramp en de daaropvolgende nucleaire ramp van Fukushima als "de grootste nationale tragedie sinds de oorlog". Net als na 1945, probeert het land zich moeizaam weer op te richten. De heropbouw is tot stilstand gekomen ondanks de belofte van de regering om alle nationale inspanningen te concentreren op het rampgebied.

Bron: Belga