Italië geeft in beslag genomen reddingsschip voor migranten weer vrij

De Italiaanse overheid heeft een reddingsschip van de Duitse ngo Sea-Watch opnieuw toelating gegeven om uit te varen. Het schip werd enkele weken geleden in beslag genomen, omdat de ngo ervan beschuldigd werd de immigratiewetten te overtreden. Het schip Sea-Watch 3 had medio mei voor de Libische kust 65 mensen gered die met hun rubberboot in de problemen waren gekomen. Kort daarna had de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de extreemrechtse partij Lega, op Twitter duidelijk gemaakt dat hij niet wilde dat het schip de Italiaanse kust zou bereiken.

Na een impasse die enkele dagen duurde, konden de migranten uiteindelijk toch aan land gaan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip werd daarna in beslag genomen wegens het mogelijk overtreden van de immigratiewetgeving.

"Het schip is nu weer vrijgegeven omdat is vastgesteld dat we ons aan alle wetten hebben gehouden", zegt Ruben Neugebauer, de woordvoerder van Sea-Watch, vandaag aan het Duitse persbureau dpa. "Gelukkig hecht het Italiaanse gerecht meer waarde aan de grondwet dan aan een tweetende minister."

Salvini staat bekend om zijn felle houding tegen ngo's die migranten redden op de Middellandse Zee. Volgens hem maken de ngo's die geredde migranten in Europa laten aanmeren zich schuldig aan "mensensmokkel".

Bron: Belga