Italiaanse versie van 'Autobahn' duurt 44 jaar te lang

Italiaanse versie van 'Autobahn' duurt 44 jaar te lang

In Italië wordt donderdagnamiddag een autosnelweg ingehuldigd, waarvan de aanleg maar liefst 54 jaar geleden begon. De werken - de langst lopende openbare werken in de Italiaanse geschiedenis- hadden eigenlijk in 1972 klaar moeten zijn, maar zelfs nu twijfelen de Italiaanse media er aan of de weg wel degelijk helemaal klaar is. De autosnelweg in kwestie is 443 kilometer lang, en loopt dwars door de zuidelijke regio Calabrië, de armste in het land.

De weg moest in eerste instantie klaar zijn in 1972, 10 jaar nadat de werken werden aangevat. Het grootste deel van de snelweg werd in 1974 al opengesteld voor het verkeer, op een strook van 1 kilometer na, omdat die beschadigd raakte door een aardverschuiving. Dat probleem werd pas in 2014 opgelost, en ondertussen was de rest van de snelweg weer toe aan een opfrisbeurt.

Die werken zouden intussen klaar zijn, al zijn de Italiaanse media daar bijzonder sceptisch over. De lokale krante Corriere della Calabria deelde afgelopen weekend nog videobeelden waarop te zien is dat bepaalde stukken rijstrook nog zijn afgesloten en dat er op sommige plaatsen strenge snelheidslimieten gelden, wat er volgens de krant op wijst dat de arbeiders nog heel wat werk voor de boeg hebben. De Italiaanse vakbonden claimen zelfs dat de werken pas ten vroegste in 2018 afgerond zullen zijn, wat het agentschap voor openbare snelwegen ANAS dan weer ontkent.

De inhuldigingsceremonie moet normaal gezien donderdagnamiddag om 16.30 uur van start gaan.

Bron: Belga