Israëlische schaakfederatie eist compensaties na Saoedisch verbod

Israëlische schaakfederatie eist compensaties na Saoedisch verbod

De Israëlische schaakfederatie eist financiële compensaties omdat Saoedi-Arabië geen visa verleende aan de Israëlische spelers die aan een internationaal toernooi wilden deelnemen in de Golfstaat. De Wereldschaakbond organiseert een driedaags schaaktoernooi in Saoedi-Arabië. De Israëlische deelnemers kregen van de Saoedische autoriteiten echter geen visa voor het land, waardoor ze van het toernooi werden geweerd. "We eisen compensaties omdat onze spelers professionele en economische schade lijden", zegt Lior Aizenberg, woordvoerder van de Israëlische federatie.

Daarnaast zouden alle toekomstige evenementen in Saoedi-Arabië "onmiddellijk" geannuleerd moeten worden, meent Aizenberg. "Ze organiseren een wereldbekertoernooi terwijl onze spelers niet mogen deelnemen. Dat is voor ons onaanvaardbaar", aldus de woordvoerder.

Aan het King Salman International Schaaktoernooi, nemen 236 spelers uit 70 landen deel. De winnaar mag naar huis met de prijzenpot van 2 miljoen dollar.

Het is de eerste keer dat een schaaktoernooi wordt toegelaten in het islamitische land. Vorig jaar verbood de Grootmoefti van het land, Abdul Aziz Aal ash-Shaikh, het schaakspel nog omdat het tijdverlies is en tot rivaliteit tussen de spelers kan leiden. Maar de huidige kroonprins Mohammed bin Salman, die in de laatste maanden al verschillende drastische veranderingen heeft doorgevoerd in het land, rijk aan olie, zegde dat verbod vaarwel.

Bron: Belga