Israëlische leger vernietigt huis van Palestijn die Amerikaanse toerist doodde

Israëlische leger vernietigt huis van Palestijn die Amerikaanse toerist doodde

Israëlische soldaten hebben het huis van een Palestijn vernietigd die in maart een Amerikaanse toerist doodde en verschillende Israëli's verwondde door een mesaanval, zo klinkt het bij een woordvoerder van het Israëlische leger. "Tijdens de nacht hebben de veiligheidsdiensten, op bevel van de overheid, het huis van Bashar Massala vernietigd, in het dorp Hajjah in de Westelijke Jordaanoever", aldus de woordvoerder. De aanvaller, die door Palestijnen werd geïdentificeerd als Bashar Madhala, werd doodgeschoten nadat hij op 8 maart meerdere mensen had neergestoken in een toeristische zone van Tel Aviv.

Een Amerikaanse burger van 29 jaar kwam om en 10 Israëli's raakten gewond bij de aanval, die net voor de aankomst van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Israël plaatsvond.

Sinds 1 oktober kwamen bij het geweld in de bezette Palestijnse gebieden, Jeruzalem en Israël 209 Palestijnen, 32 Israëli's, twee Amerikanen, een Eritreeër en een Soedanees om het leven. De Israëlische autoriteiten zeggen dat de meeste Palestijnen gedood werden wegens anti-Israëlische aanvallen, of omdat ze ervan verdacht werden. Tientallen anderen werden gedood bij schermutselingen.

Voor deze nieuwe uitbraak van geweld besliste de Israëlische premier Netanyahu om de vernietiging van de huizen van daders van aanslagen te versnellen.

Critici noemen deze maatregel een collectieve bestraffing die ook de gezinnen in de betrokken straten treft. De Israëlische regering zegt dat de vernielingen een afschrikeffect hebben.

Bron: Belga