Israël wijst twee Italiaanse kunstenaars uit wegens muurschildering van Palestijnse tiener

Israël wijst twee Italiaanse kunstenaars uit wegens muurschildering van Palestijnse tiener

Israël heeft twee Italiaanse graffitikunstenaars het land uitgewezen, die op de grensmuur met de Westelijke Jordaanoever een groot portret hebben geschilderd van de Palestijnse tiener Ahed Tamimi (17). Dat meisje is inmiddels uitgegroeid tot een icoon van het Palestijns verzet tegen de Israëlische bezetting. Tamimi werd gisteren vrijgelaten na een celstraf van bijna acht maanden. De beide Italianen zijn vandaag naar Napels teruggekeerd, zei hun advocaat Asmi Masalha. De Israëlische politie had de Italianen zaterdag gearresteerd en gisteren weer vrijgelaten. Ze hadden in de omgeving van Bethlehem een groot portret van de tiener op de grensmuur geschilderd. Tamimi had in december een soldaat voor de lopende camera's in het gezicht geslagen en naar hem gestampt. Zij en haar moeder werden gisteren na bijna acht maanden cel in Israël vrijgelaten. Israël beschouwt haar als een provocatrice.

De beide Italianen en een Palestijnse werden wegens beschadiging van de grensmuur opgepakt, klonk het in een mededeling van de Israëlische politie. Israël gaf de Italianen 72 uur de tijd om het land te verlaten. Volgens hun advocaat mogen ze Israël de komende tien jaar niet meer binnen.

Israël was in 2002 na zware Palestijnse aanslagen met de bouw van de grensmuur begonnen. Sindsdien is aantal aanslagen sterk gedaald. Er is veel kritiek omdat de grensmuur op vele plaatsen ver in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever staat. Op bepaalde delen bestaat hij uit een hoge betonnen muur, op andere plaatsen uit een hek.

Bron: Belga