Israël weigert VN-medewerker vrij te laten

Israël weigert VN-medewerker vrij te laten

Israël is niet van plan het verzoek van de Verenigde Naties om een van zijn Palestijnse medewerkers vrij te laten in te willigen, zo liet de Israëlische missie bij de VN donderdag weten. Het land verdenkt de man ervan hulp te bieden aan Hamas.

Volgens de missie stuurden de juridische diensten van de VN een brief aan de Israëlische ambassadeur Danny Danon met het verzoek om de man vrij te laten. Ze argumenteerden dat de ingenieur Wahid Borsh, die voor het VN-Ontwikkelingsprogramma werkt, immuniteit geniet die hem beschermt tegen elke arrestatie of strafrechtelijke vervolging in het kader van zijn functie. In de brief werd ook gevraagd dat VN-verantwoordelijken de man een bezoek mogen brengen in de gevangenis.

"Wij verlenen geen immuniteit aan terroristen die proberen om onze burgers te schaden", luidde het antwoord van Danny Danon. "Israël houdt zich aan de wet en zal dat blijven doen in deze zaak.", zo klinkt het in een mededeling.

De ambassadeur vraagt de Verenigde Naties en andere internationale organisaties ook om hun aanwervingsbeleid voor hun lokaal personeel aan te passen. "Elke uitgegeven dollar en elke lokale aanwerving door een internationale organisatie moet gecontroleerd worden om na te gaan of ze de inwoners van Gaza ten goede komen en geen terroristische activiteiten financieren", zo klinkt het.

Wahid Borsh werd gearresteerd op 16 juli. Hij wordt er door de Israëlische rechtbanken van beschuldigd toegestaan te hebben dat 300 ton puin gebruikt werd om een pier te bouwen die Hamas zou gebruiken voor marine-activiteiten.

Hamas regeert in de Gazastrook maar wordt door Israël bestempelt als een terroristische organisatie. De VN ontkennen de beschuldigingen, en zeggen dat het transport van het puin gebeurde op de schriftelijke instructie van de Palestijnse Autoriteit.

Bron: Belga