Israël veroordeelt Iraanse testen van ballistische raketten

Israël heeft de Iraanse tests met ballistische raketten "krachtig" veroordeeld, die "het hele Israëlische grondgebied" kunnen bereiken.

Iran heeft meegedeeld dat het dinsdag en woensdag een reeks tests met ballistische raketten heeft uitgevoerd, die de internationale gemeenschap zorgen baren. "Deze tests zijn een grove schending van resolutie 2231 van de VN-Veiligheidsraad, die de overeenkomst tussen Teheran en de grote mogendheden over kernenergie bekrachtigde en die begin dit jaar in werking is getreden", zo stelt het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"De tekst beperkt de mogelijkheid voor Iran om raketten af te vuren die uitgerust kunnen zijn met kernkoppen. Het is precies dit soort raketten die heel Israël kunnen bereiken, die Iran aan het testen is", zo voegde het ministerie nog toe.

Israël roept de internationale gemeenschap op om krachtig op te treden tegen de verderzetting van de Iraanse rakettesten.

Eerder woensdag zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan de zijde van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat de VS zullen "optreden" bij bevestiging dat Iran nieuwe tests met ballistische raketten heeft uitgevoerd.

De aankondiging van de rakettesten komt enkele weken nadat het akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran en de opheffing van het grootste deel van de internationale sancties tegen het land in werking is getreden.

Bron: Belga