Israël verontrust over toename antisemitisme als gevolg van opgang extreemrechts in 2016

Het aantal antisemitische daden is wereldwijd duidelijk toegenomen in 2016, zo blijkt zondag uit een rapport van het Israëlische ministerie voor Diaspora-aangelegenheden. Israël zegt erg verontrust te zijn over die opgang van de jodenhaat. Onder meer de opgang van nieuw-rechts in de VS en in Europa baart het land zorgen. "We hebben een toename vastgesteld van het aantal incidenten van antisemitische aard in de wereld, gaande van antisemitische beledigingen op vooral de sociale netwerken tot fysiek geweld", zo vermeldt het rapport.

Het ministerie maakt melding van een opvallende stijging van het antisemitisch geweld in onder meer Duitsland (+50 procent) en Groot-Brittannië (+62 procent) in vergelijking met 2015. Ook het aantal anti-joodse incidenten op de Amerikaanse campussen blijkt fel te zijn toegenomen (+45 procent).

Opvallend is dat in het rapport ook de "stijging van het antisemitisme in de presidentiële campagne" in de VS wordt aangeklaagd. "Nieuw-rechts is in draagwijdte toegenomen", zo klinkt het. De rapporteurs erkennen "de paradox van rechts, dat Israël steunt en er een racistisch en antisemitisch discours op nahoudt."

In Europa wordt de toename van de jodenhaat eveneens toegeschreven aan extreemrechts. Maar volgens Israël ligt de verantwoordelijkheid ook bij radicaal links dat "onder het mom van kritiek op Israël een nieuwe vorm van antisemitisme in Europa creëert".

Bron: Belga