Iraanse president vordert einde van alle beperkingen rond nucleair programma

Iraanse president vordert einde van alle beperkingen rond nucleair programma

De Iraanse president Hassan Rohani heeft woensdag het einde geëist van alle beperkingen rond ontwikkeling en onderzoek binnen het Iraanse nucleaire programma. Die aankondiging is geen verrassing, aangezien de president eerder op de dag al liet weten dat Iran "vandaag of morgen" een nieuwe inperking zou aankondigen van de nucleaire engagementen die het land was aangegaan voor het nucleaire akkoord van 2015.

"Het Iraanse kernenergieagentschap krijgt het bevel om alle nodige maatregelen te nemen rond het onderzoek en de ontwikkeling, en om alle engagementen die daarrond van kracht zijn, op te schorten", aldus Rohani op de staatstelevisie.

Volgens Rohani zijn de diplomatieke inspanningen die Frankrijk heeft gedaan om het akkoord te redden, onvoldoende geweest. Daarom zouden "details over de derde fase" van de Iraanse nucleaire strategie snel bekendgemaakt worden, zei hij woensdag.

De VS stapten in 2018 uit het nucleaire akkoord, en voerden opnieuw sancties in tegen Iran. De Europese ondertekenaars van het akkoord hopen dat Iran alsnog zijn engagementen zou naleven.

Bron: Belga