Iraakse premier stelt "politieke sabotage" aan de kaak in Basra

Iraakse premier stelt "politieke sabotage" aan de kaak in Basra

De Iraakse regeringsleider Haider al-Abadi heeft vandaag in het parlement uitleg moeten geven over de sociale crisis in de zuidelijke stad Basra, waar deze week twaalf betogers zijn gedood en instellingen in brand werden gestoken. De premier stelde "politieke sabotage" aan de kaak. Hij riep op de "politieke dimensie" van de protestbeweging gescheiden te houden van de "kwestie van de openbare diensten". Sinds begin juli betogen duizenden Irakezen regelmatig tegen de tekorten aan water en elektriciteit. Ze eisen werkgelegenheid en overheidsdiensten die behoorlijk werken. Ook hekelen ze de corruptie bij de politici.

In Basra werden sinds 12 augustus meer dan 30.000 mensen met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen nadat ze water hadden verbruikt dat door de autoriteiten verdeeld was. Dit lokt sinds dinsdag nieuwe massabetogingen uit, die soms met geweld gepaard gaan.

Voor het parlement verdedigden de ministers van Binnenlandse Zaken en van Defensie de ordetroepen, die door mensenrechtenverdedigers beschuldigd worden van het gebruik van "buitensporig geweld" tegen de betogers. "De strijdkrachten hebben geen enkel mandaat gekregen om op de burgers te schieten", zei minister van Defensie Arfan al-Hayali. De minister van Binnenlandse Zaken, Qassem al-Aaraji, sprak van "sancties" en "verscheidene wijzigingen binnen het bevel".

De regering kondigde opnieuw fondsen voor Basra aan, maar de betogers zeggen dat ze nog niets gezien hebben van de miljarden dollars die in juli aangekondigd waren.

Bron: Belga