Iraakse parlement ontslaat Defensieminister

Iraakse parlement ontslaat Defensieminister

Het Iraakse parlement heeft bij meerderheid gestemd voor afzetting van de van corruptie verdachte minister van Defensie Khaled al-Obeidi. Voor diens ontslag stemden 142 parlementariërs; 102 stemden tegen en 18 anderen onthielden zich van stemming.

Het besluit is een tegenvaller voor premier Haider al-Abadi, die met Obeidi een van zijn nauwste soennitische bondgenoten ziet vertrekken, en dat op een moment dat Iraakse regeringstroepen op het punt staan aan de herovering van Mosoel te beginnen. Die noordelijke metropool is al ruim een jaar in handen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Obeidi was begin augustus door het parlement gehoord om zich tegen de beschuldigingen van corruptie te verdedigen. De minister besliste toen de zure appel door te geven: hij beschuldigde de parlementsvoorzitter en een resem parlementariërs van corruptie en chantage. Een overhaast onderzoek leidde ertoe dat Justitie de zaak tegen de parlementsvoorzitter zonder gevolg klasseerde, maar de breuk binnen het soennitische kamp was een feit.

Bron: Belga