Inwoners van Jakarta zijn vervuiling beu en vervolgen regering

Inwoners van Jakarta zijn vervuiling beu en vervolgen regering

Een groep inwoners van Jakarta heeft vandaag een klacht ingediend tegen de Indonesische regering omdat ze de verontreiniging beu zijn in de grootstad. De Indonesische hoofdstad is sinds begin juni in een giftige wolk gehuld en kreeg in deze periode verscheidene keren de stempel van meest vervuilde stad van de wereld volgens gegevens van de applicatie AirVisual. Een dertigtal indieners van de klacht, onder wie milieuactivisten, kantoorbedienden en een taxichauffeur, vragen dat de Indonesische leiders overgaan tot daden, maar willen ook de inwoners alarmeren, die onverschillig lijken voor milieukwesties. De klacht is tegen zeven vooraanstaande politici gericht, onder wie de Indonesische president Joko Widodo, de gouverneur van Jakarta en verscheidene ministers.

"Ze verwaarlozen het recht van de inwoners op zuivere lucht. En ze zorgen er niet voor dat de luchtkwaliteit goed genoeg is voor de 10 miljoen mensen die er leven", zei Nelson Nikodemus Simamora, een advocaat van de groep, aan journalisten voor de rechtbank. Het stadsgewest van Jakarta telt in totaal 30 miljoen inwoners.

Op 25 juni werd er dubbel zoveel fijn stof in de lucht gemeten als in Peking of Mumbai dezelfde dag. In het jaar 2018 had AirVisual Jakarta al de meest verontreinigde stad van Zuidoost-Azië genoemd, met gemiddeld 45,3 microgram fijn stof per kubieke meter lucht. De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een jaargemiddelde van maximaal 10 microgram aan.

Bron: Belga