Internationaal aanhoudingsbevel tegen Congolese oppositieleider Katumbi

Internationaal aanhoudingsbevel tegen Congolese oppositieleider Katumbi

Tegen de Congolese politicus Moïse Katumbi, een van de grote namen binnen de oppositie, loopt een "internationaal aanhoudingsbevel". Dat heeft minister van Justitie Alexis Thambwe gezegd. De autoriteiten in Kinshasa beschouwen de steenrijke oud-gouverneur van de mijnprovincie Katanga als een "voortvluchtige", aldus nog Thambwe. Katumbi wilde zich kandidaat stellen bij de voor eind dit jaar geplande presidentsverkiezingen, maar raakte begin deze maand het land niet in. Katumbi, een van de rijkste Congolezen, was tot september 2015 een bondgenoot van huidig president Kabila, maar keerde toen zijn kar en vervoegde de oppositie. In mei 2016 verliet hij het land om medische redenen en een maand later werd hij bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel in een vastgoedaffaire, een politiek gemotiveerde zaak volgens Katumbi zelf.

"Het parket-generaal heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Katumbi", aldus de justitieminister tijdens een persconferentie van regeringscoalitie FCC (Front commun du Congo). "Dat bevel blijft gelden, en werd gecommuniceerd aan een bepaald aantal landen, zowel Afrikaans als Europees."

Op 3 en 4 augustus, enkele dagen voor de deadline voor de presidentskandidaten, wilde Katumbi Congo binnenkomen via Zambia, eerst via de lucht en later via de weg. De grensovergang Kasumbalesa bleek echter gesloten en aan Congolese kant was er een zware ontplooiing van de ordediensten. "Katumbi heeft zich niet tot in de neutrale zone aan de grensovergang begeven", aldus Thwambe. "Hij heeft daar een show opgevoerd. Was hij echt in het land willen binnenkomen, dan had men de toestemming gegeven hem te laten aanhouden."

In een gezamenlijke verklaring eisten verschillende oppositiekopstukken maandagavond "de terugkeer van Katumbi", zodat hij kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Waar Katumbi zich momenteel bevindt, is niet duidelijk.

Bron: Belga