Inlichtingendienst valt binnen bij Australische omroep voor 'Cabinet Files'

Leden van de Australische inlichtingendienst ASIO hebben donderdag de gebouwen van de Australische nationale omroep ABC bezocht in Canberra en Brisbane, op zoek naar de 'Cabinet Files'. ABC had een dag eerder onthuld dat het de geheime regeringsdocumenten in handen had gekregen. De documenten lagen in archiefkasten die bij opbod werden verkocht. ABC meldde dat het nog steeds toegang had tot de documenten, maar dat ze ondertussen achter slot en grendel zitten in brandkasten. De omroep onderhandelt met de diensten van de eerste minister.

De documenten lagen in vergrendelde archiefkasten die per opbod waren verkocht. Het gaat om een schat aan uiterst gevoelige informatie van Australië's afgelopen vijf regeringen. ABC berichtte over enkele details uit de documenten. Het merendeel gaat over binnenlands beleid.

Ex-premier Kevin Rudd nam intussen gerechtelijke stappen tegen ABC. De zender had details gepubliceerd over de beslissing van zijn regering om woningisolatie te subsidiëren. Als een gevolg van dat programma kwamen vier arbeiders om het leven. ABC zegt dat Rudd op de hoogte was van de risico's van het isolatieprogramma.

Rudd beweert daarentegen dat het document refereerde naar de financiële en administratieve risico's van het programma, niet naar veiligheidsrisico's. Suggesties dat hij veiligheidswaarschuwingen negeerde, zijn volgens hem onwaar.

ABC meldde dat de archiefkasten aangekocht werden in een winkel die oud meubilair van de overheid verkoopt. Premier Malcolm Turnbull beloofde een "dringend onderzoek". In Australië is het de gewoonte dat regeringsdocumenten pas na twintig jaar publiek worden gemaakt.

Bron: Belga