Impeachment Trump - Hulp aan Oekraïne werd 90 minuten na telefoongesprek tussen Trump en Zelenski bevroren

Impeachment Trump - Hulp aan Oekraïne werd 90 minuten na telefoongesprek tussen Trump en Zelenski bevroren

Een verantwoordelijke voor de Amerikaanse begroting heeft amper anderhalf uur na het controversiële telefoontje tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense collega Volodimir Zelenski gevraagd om "te wachten" met het overmaken van financiële hulp aan het Oekraïense leger. Dat blijkt uit een e-mail die zondag is gepubliceerd. De e-mail maakt deel uit van een reeks berichten die door het Center for Public Integrity, een groep van onderzoeksjournalisten, openbaar werd gemaakt. Donald Trump is sinds enkele dagen de derde president in de Amerikaanse geschiedenis die het voorwerp werd van een afzettingsprocedure. De impeachmentprocedure tegen hem startte in september nadat hij tijdens het bewuste telefoongesprek met Zelenski zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar gewezen Democratisch vicepresident Joe Biden en zijn zoon, Hunter. Trump wordt ervan beschuldigd de Amerikaanse hulp aan Oekraïne aan dat verzoek te hebben gekoppeld.

De e-mail van een verantwoordelijke van het Bureau voor Management en Budget (OMB), Michael Duffy, werd op 25 juli 2019 om 11.04 uur verstuurd, 1 uur en 31 minuten nadat Trump en Zelenski hun conversatie hadden beëindigd. "Wilt u, gelet op de instructies die ik heb ontvangen en rekening houdende met het voornemen van de administratie om de hulp aan Oekraïne te onderzoeken (...), nog even wachten met het overmaken van de door het ministerie van Defensie beloofde nieuwe fondsen", schreef hij. "Gezien het gevoelige karakter van dit verzoek zou ik het op prijs stellen om het aantal personen die op de hoogte moeten worden gebracht, strikt te beperken", luidde het voorts.

In een rapport van 2 december hadden de Republikeinse aanhangers van Trump in het Huis van Afgevaardigden zich al uitgesproken in het voordeel van Duffy. Ze wezen erop dat dergelijke verzoeken "niet ongebruikelijk" zijn, aldus het Center for Public Integrity. De Republikeinse senator Ron Johnson verklaarde zondag op de televisiezender ABC voorts dat de publicatie van de e-mail geen enkel nieuw element toevoegt aan het dossier tegen de president. De Democratische senator Chuck Schumer ziet daarentegen in de e-mail een "explosieve" onthulling. "Indien er niets mis is met het inhouden van de fondsen, waarom wilde Michael Duffey dan dat niemand wist wat hij had gedaan", klonk het op Twitter.

Zelf heeft Donald Trump altijd volgehouden dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De president omschreef het telefoontje al meermaals als "perfect". Na de stemming van de twee impeachmentartikels in het Huis van Afgevaardigden foeterde een chagrijnige Trump dat hij het slachtoffer is van een "heksenjacht" en een "poging tot staatsgreep".

Bron: Belga