Illegale tunnel van 30 meter ontdekt tussen VS en Mexico

De Mexicaanse autoriteiten hebben een illegale tunnel van meer dan 30 meter ontdekt "die men aan het bouwen was" tussen Mexico en de Verenigde Staten. Dergelijke tunnels, die gebruikt worden voor drugs- en mensensmokkel, worden regelmatig aangetroffen onder de Mexicaans-Amerikaanse grens. De tunnel werd ontdekt door Mexicaanse politieagenten die een afvoersysteem voor regenwater dat de VS en Mexico verbond, onderzochten. Ze troffen in Sonora "een illegale put" aan "met een diameter van 51 centimeter en een lengte van 31,5 centimeter, waarvan 1,5 meter in het nationale territorium en 30 meter aan de kant van de Verenigde Staten", tot aan een verlaten terrein in Nogales, in de staat Arizona. De helft van de tunnel werd ondersteund door houten balken. Volgens de Mexicaanse Nationale Veiligheidscommissie was de tunnel nog in aanmaak, en was er nog geen uitgang aan Amerikaanse kant.

Er worden onder de grens tussen beide landen wel vaker tunnels aangetroffen, die vooral gebruikt worden om drugs te smokkelen, maar soms ook om Mexicanen illegaal de VS te laten betreden.

In april ontdekten de Amerikaanse autoriteiten nog een tunnel van meer dan 700 meter tussen een huis in Tijuana en een stuk grond in Otay Mesa (Californië). Het zou gaan om de langste "drugstunnel" ooit tussen Mexico en Californië. Zes verdachten werden opgepakt en de speurders namen een ton cocaïne en zes ton marihuana in beslag.

Bron: Belga