Ierse premier hoopt op groen licht van Brits parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Ierse premier Leo Varadkar heeft het resultaat van het ultieme brexit-overleg tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Theresa May gunstig onthaald. Hij hoopt dat de garanties de weg openen voor een goedkeuring van het echtscheidingsakkoord later vandaag in het Britse parlement. "De brexit hangt al vele maanden als een donkere wolk boven ons, en dan vooral de dreiging van een no deal. Een positieve stemming vanavond kan deze wolk verdrijven en het vertrouwen en optimisme in Groot-Brittannië, Ierland en de Europese Unie herstellen", verklaarde Varadkar op een persconferentie.

Op dinsdagavond stemt het Britse parlement opnieuw over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Volgens Varadkar moeten de bijkomende garanties die Juncker en May maandagavond in Straatsburg hebben afgesproken de parlementsleden in Westminster geruststellen dat hun land niet voor eeuwig zal opgesloten worden in een douane-unie met de Europese Unie.

Midden januari verwierpen de Britse parlementsleden het echtscheidingsakkoord uit onvrede met de backstop, de vangnetoplossing die na de overgangsperiode tot eind 2020 moet verzekeren dat de brexit nooit zal leiden tot de herinvoering van grenscontroles tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. Het opdoeken van de open grens zou volgens waarnemers het vredesproces in Noord-Ierland kunnen ondermijnen. De backstop bepaalt dat de Britten in een douane-unie blijven met de Europese Unie tot er een betere oplossing is gevonden.

Juncker en May raakten het maandagavond eens over een juridisch bindende aanvulling van het echtscheidingsakkoord. Dat stelt onder meer dat de Britten een arbitrageprocedure kunnen inleiden indien ze tijdens de komende onderhandelingen vaststellen dat de Europeanen niet ter goeder trouw handelen en hen voor onbepaalde tijd in een douane-unie willen houden. Daarnaast is er een tijdspad uitgetekend dat ervoor moet zorgen dat beide partijen tegen eind 2020 een alternatief voor de gewraakte backstop vinden.

Bron: Belga