Humanitaire ramp dreigt voor terreurvluchtelingen in Nigeria

Humanitaire ramp dreigt voor terreurvluchtelingen in Nigeria

Artsen zonder Grenzen waarschuwt voor een nakende humanitaire ramp in een vluchtelingenkamp in de Nigeriaanse stad Bama. Daar verblijven 24.000 mensen, die voor de soennitische terreurorganisatie Boko Haram gevlucht zijn. Een team van de hulporganisatie kreeg enkele uren toegang tot het kamp, aldus AzG. Medewerkers troffen er vele zieke en ondervoede mensen aan. Een vijfde van de kinderen daar riskeert de hongerdood. Vele vluchtelingen in het kamp zijn al gestorven, vorige maand ongeveer 200. In de buurt van het kamp troffen de hulpverleners rond de 1.200 graven aan, die van vorig jaar dateren. "Er werd ons verteld dat mensen en hun kinderen zijn verhongerd", zei Ghada Hatim, AzG-directrice in Nigeria.

Bama ligt in de noordelijke deelstaat Borno, een bolwerk van Boko Haram. De wegens hun gruwelijkheden gevreesde jihadisten hadden de stad in 2014 veroverd, ruim een half jaar later slaagde het Nigeriaanse leger er naar eigen zeggen in de stad te heroveren.

Boko Haram wil in het noordoosten van Nigeria en in aanpalende gebieden een zogenaamde theocratie op basis van de sharia oprichten.

Bron: Belga