Huis van Afgevaardigden stemt morgen over doorsturen artikels naar Senaat

Huis van Afgevaardigden stemt morgen over doorsturen artikels naar Senaat

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maakt zich op om morgen te stemmen over het doorsturen naar de Senaat van de artikels voor het impeachment van president Donald Trump, zo verluidde vandaag bij de Democraten in het "lagerhuis van het Amerikaans parlement". Huis-voorzitster Nancy Pelosi gaf vandaag haar Democratische collega's tijdens een vergadering achter gesloten deuren aan dat de artikels "ergens morgen" naar de Senaat worden doorgestuurd. Nog voor het debat in het Huis worden ook de aanklagers, of in het jargon impeachment managers, benoemd.

De stemming komt een maand nadat de Republikein Trump de derde president in de Amerikaanse geschiedenis is geworden om in staat van beschuldiging te worden gesteld ("impeachment"). Het door de Democraten gecontroleerde Huis besliste daartoe op grond van machtsmisbruik en obstructie van het Congres toen het de Oekraïne-affaire onderzocht.

Pelosi, de top-Democrate in het Huis, weerhield de Senaat totnogtoe de artikels omdat zij naar eigen zeggen eerst garanties wilde van de Republikeinse meerderheid aldaar omtrent het verloop van het proces, onder andere het horen van getuigen.

Dergelijke garanties heeft zij evenwel nog niet gekregen. Meerderheidsfractieleider Mitch McConnell heeft gezegd dat een beslissing omtrent getuigen er pas komt nadat beide zijden hun zaak hebben toegelicht. Het komt aan de Senaat toe het impeachment-onderzoek te voeren en te beslissen of Trump al dan niet het Witte Huis moet verlaten.

Bron: Belga