Hooggerechtshof bevestigt inreisverbod

Het jongste inreisverbod in de Verenigde Staten mag van het Hooggerechtshof volledig van kracht gaan. Het om de derde versie van het decreet dat beperkingen oplegt voor burgers uit zes landen met een moslimmeerderheid. Het inreisverbod voor burgers uit Iran, Jemen, Libië, Somalië, Syrië en Tsjaad werd eerder al door twee lagere rechtbanken gedeeltelijk geblokkeerd: mensen die een band met de VS konden aantonen, mochten niet worden geweerd. Het Hooggerechtshof heeft die schorsingen nu met zeven rechters tegen twee ongedaan gemaakt, waardoor het decreet van kracht kan gaan. Trumps verbod bevat ook mensen uit Noord-Korea en bepaalde Venezolaanse regeringsfunctionarissen, maar die werden door de lagere rechtbanken al bevestigd.

Ondertussen lopen wel nog twee zaken in lagere rechtbanken tegen de inreisbeperkingen: in San Francisco (Californië) en Richmond (Virginia). Ze worden deze week behandeld.

Trumps eerste inreisverbod, dat in januari werd gelanceerd, werd door de Amerikaanse justitie afgeschoten. In maart volgde een tweede, herwerkte versie, die na een lange gerechtelijke procedure uiteindelijk in September afliep. Het derde verbod had aanvankelijk op 18 oktober van kracht moeten gaan.

Bron: Belga