Hoofdstad van IS bijna veroverd

Hoofdstad van IS bijna veroverd

De SDF, een alliantie van Koerdische en Arabische strijders die gesteund wordt door de Verenigde Staten, heeft laten weten dat de strijd om Raqqa «de laatste fase ingaat». Alle Syrische IS-strijders hebben de stad al verlaten. Ook bijna alle burgers zijn geëvacueerd. Er verschansen zich enkel nog buitenlandse IS'ers en hun familie. «De strijd gaat verder tot alle terroristen die weigeren zich over te geven, uit de stad verwijderd zijn, ook de buitenlanders», klinkt het bij SDF.

Zo'n 200 jihadisten en 3.000 burgers hebben Raqqa de voorbije dagen verlaten na een akkoord tussen de Syrische Democratische Krachten en IS. Dat akkoord geldt niet voor de buitenlandse strijders. Een van de redenen waarom zij niet mogen vertrekken is dat het brein achter de aanslagen van Parijs in 2005 zich onder hen zou bevinden. Tot voor kort verbleven er zo'n 160.000 burgers en 4.000 terroristen in Raqqa.

Islamitische Staat heeft het voorbije jaar een groot deel van zijn grondgebied verloren. In juli werd de terreurbeweging al verdreven uit Mosoel, haar belangrijkste bolwerk in Irak. Afgelopen weekend veroverde het Syrische leger met Russische luchtsteun ook Mayadin, een andere belangrijke IS-stad in Syrië. Daar bevonden zich veel jihadisten die Raqqa ontvlucht waren. Volgens het Syrische leger was Mayadin de militaire hoofdstad van IS. Duizenden resterende IS-strijders hebben zich teruggetrokken ten oosten van de rivier Eufraat