Hongkongs protestleider Joshua Wong vrijgelaten

Hongkongs protestleider Joshua Wong vrijgelaten

Joshua Wong, een voortrekker van het protest in Hongkong, werd vrijgelaten na een korte aanhouding en is op weg voor een reis naar Duitsland. Dat heeft de 22-jarige student aan het Duitse persbureau DPA bevestigd. Wong werd gisterochtend, vlak voor zijn geplande vertrek, gearresteerd op de luchthaven van Hongkong op beschuldiging van schending van de voorwaarden van zijn borgtocht. "Het was niet nodig voor hen om me 24 uur vast te houden", zei Wong. "Ze hadden me gisterenmiddag al kunnen vrijlaten".

De jonge activist is op weg naar Duitsland, waar hij onder meer zal pleiten voor het stoppen van "de verkoop en export van wapens aan de Hongkongse autoriteiten", schreef hij op Facebook.

De activist werd vandaag vrijgelaten door de rechtbank, die oordeelde dat de arrestatie een procedurefout was en dat de voorwaarden van zijn borgtocht hem in staat stelden om naar het buitenland te reizen. Na Duitsland reist de activist nog verder naar de Verenigde Staten.

Wong werd eind augustus al samen met enkele andere activisten gearresteerd en later op borgtocht vrijgelaten.

Sinds juni doen er zich massale protesten voor in de metropool om onder andere de toenemende invloed van China aan te kaarten. Het kwam vaak tot botsingen tussen betogers en de politie, de beweging eist dan ook een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld tijdens de protesten.

Bron: Belga