Hongkong stelt bespreking van controversieel wetsvoorstel uit na massaal protest

Hongkong stelt bespreking van controversieel wetsvoorstel uit na massaal protest

Hongkong heeft vandaag een debat over een controversiële wet die uitleveringen aan China mogelijk zou maken, uitgesteld nadat duizenden mensen op straat waren gekomen om voor de regeringsgebouwen te protesteren.

Het debat zou om 11 uur lokale tijd plaatsvinden. De wetgevende macht kondigde aan het uit te stellen tot een latere datum, maar gaf verder geen details. Hoewel afgelopen zondag al een miljoen mensen op straat kwam om te betogen, besliste de regering om door te gaan met de wet en op 20 juni een stemming daarover te organiseren.

Vanochtend protesteerden duizenden mensen voor het voor het hoofdkwartier van de regering, waar een bespreking zou plaatsvinden. De mensenmassa blokkeerde ook de belangrijkste toegangswegen voor de wetgevende raad om te voorkomen dat de vergadering plaats kon vinden.

Meer dan 1.000 bedrijven kondigden op de sociale media aan dat ze hun deuren zullen sluiten en mee zullen manifesteren. De vakbonden lieten aan het Duitse persagentschap dpa weten dat ze hun leden aanmoedigen om zich ziek te melden, terwijl de vakbonden van de sociaal werkers en leerkrachten plannen om mee te protesteren. Daarnaast liet een busbedrijf weten dat zijn chauffeurs trager zullen rijden om zo de betogers te steunen.

Ook vanuit Taiwan kregen de manifestanten steun. "Ik sta schouder aan schouder met de honderdduizenden in Hongkong die strijden tegen de uitleveringswet en voor gerechtigheid. Weet dat jullie niet alleen zijn", liet minister van Buitenlandse Zaken Joseph Wu op Twitter weten. "Taiwan steunt jullie. De wil van het volk zal zegevieren."

Volgens het voorstel zou het mogelijk worden om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong, dat een aparte status heeft binnen China, voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

Bron: Belga