Hongarije wil toetreding Servië en Montenegro tot EU versnellen

Hongarije wil toetreding Servië en Montenegro tot EU versnellen

Hongarije vindt dat het toetredingsproces van Servië en Montenegro tot de Europese Unie te traag verloopt. Volgens Boedapest kan de toetreding reeds in 2022 plaatsvinden in plaats van in 2025 zoals de Europese Commissie naar voren schuift. "Waarom moeten we zeven jaar langer wachten?", vroeg de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjàrtó zich bij de aankomst op de informele top Buitenlandse Zaken in Sofia af. Het Bulgaarse voorzitterschap van de EU heeft van de uitbreiding van de Westelijke Balkan, een dossier dat reeds jaren aansleept, een prioriteit gemaakt. Momenteel hebben enkel Servië en Montenegro de toetredingsgesprekken met de Unie gestart.

Vorige week heeft de Europese Commissie haar strategie voor de Westelijke Balkan voorgesteld. Servië en Montenegro zouden tegen 2025 tot de Europese Unie kunnen toetreden. Dat is echter "ambitieus" en vereist "een sterke politieke wil" in beide landen. Er moeten nog stappen gezet worden op het vlak van de rechtstaat en de economie, en wat Servië betreft ook in de normalisatie van de relatie met Kosovo. Voor een uitbreiding met andere Balkanlanden dienen eerst nog grensproblemen weggewerkt te worden, merkte Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op.

Vandaag bogen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zich voor het eerst over deze strategie. Voor de Hongaarse regering loopt het proces te traag. "Ik ben erg ontgoocheld over deze strategie omdat ik denk dat het integratieproces sneller moet lopen", zei minister Szijjàrtó. 2024 is voor hem "echt traag"; hij vond 2022 "realistischer".

"De Verenigde Staten hebben een strategie voor de Westelijke Balkan, Rusland heeft een strategie, Turkije heeft een strategie. Enkel de Europese Unie gaat erg langzaam", voegde hij eraan toe. Hij riep de EU op om alle hoofdstukken te openen.

Aan Bulgaarse kant sprak minister Jekaterina Zacharieva van een "gepaste" en "begrijpelijke" strategie van de Commissie. "De landen van de Westelijke Balkan hebben de roeping om tot de Europese Unie toe te reden. Dat is ontegensprekelijk, maar het is duidelijk dat er voorwaarden zijn, dat deze voorwaarden veeleisend zijn en dat het pad om die te vervullen moeilijk is", vond de Franse minister Jean-Yves Le Drian.

Bron: Belga