Hongarije heropent grenspost na betoging van migranten

Hongarije heropent grenspost na betoging van migranten

De Hongaarse politie heeft een grenspost met Servië, die eerder was dichtgegaan, weer geopend, na de evacuatie van een groep migranten die er protesteerden. Honderden migranten hadden zich gisteren aan de grensovergang in Tompa geïnstalleerd, om te protesteren tegen de sluiting van de grenspost diezelfde dag door de Hongaarse autoriteiten. Sommige kinderen droegen bordjes met daarop "Wij zijn enkel vluchtelingen, geen criminelen".

De migranten trotseerden urenlang de koude, maar werden vandaag in de vroege ochtend geëvacueerd met Servische bussen. Het ging onder meer om Syriërs, Afghanen en Jemenieten.

Volgens het Servische vluchtelingencommissariaat werden de migranten naar opvangcentra in Servië gebracht. Hun asielaanvragen krijgen eenzelfde behandeling als die van andere asielzoekers, zei woordvoerster Svetlana Palic.

De Hongaarse regering vindt dat kandidaat-vluchtelingen hun asielaanvraag moeten indienen in het eerste Europese land waar ze voet aan de grond zetten. Boedapest drijft migranten die over land komen systematisch terug naar Servië.

Bron: Belga