Honderden op de vlucht nu Filipijnse vulkaan as spuwt

Honderden op de vlucht nu Filipijnse vulkaan as spuwt

De meest actieve vulkaan op de Filipijnen heeft vandaag een dikke aswolk uitgebraakt. Honderden mensen zijn hun huizen rond de berg ontvlucht, aldus Filipijnse functionarissen. Volgens het Filipijnse instituut van vulkanologie en seismologie reikte de aswolk tot 2.500 meter boven de krater van de vulkaan Mayon, in de provincie Albay op 330 kilometer ten zuiden van Manilla.

Meer dan tweehonderd inwoners van de dorpen Guinobatan, Camalig en Cabangan zijn vanwege de vulkaanas weggevlucht uit hun huizen, aan de voet van de vulkaan, aldus Arthur Gomez, woordvoerder van de provinciale politie. Ze hebben onderdak gevonden in scholen, die zijn omgevormd tot evacuatiecentra.

De 2.472 meter hoge vulkaan barstte sinds 1616 al een vijftigtal keer uit. De laatste dodelijke uitbarsting gebeurde in mei 2013. Toen kwamen vijf wandelaars om het leven en raakten zeven anderen gewond.

De meest gewelddadige uitbarsting dateert uit 1814, toen kwamen meer dan 1.200 mensen om het leven. In 1993 vielen er 79 doden bij een uitbarsting.

Bron: Belga