Honderden mensen luisteren in Metz naar Cavusoglu

Honderden mensen luisteren in Metz naar Cavusoglu

Zowat 800 mensen uit de Turkse gemeenschap waren zondagnamiddag aanwezig tijdens de toespraak van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in het Franse Metz. Zaterdag was Cavusoglu niet welkom in Nederland. Intussen roept Parijs op tot een "afkoeling" in het conflict. "Met het oog op de huidige spanningen tussen Turkije en meerdere EU-lidstaten, roept Frankrijk op tot de-escalatie", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault. Ayrault riep de Turkse autoriteiten op provocaties te vermijden. "Het is noodzakelijk om nu verantwoordelijkheid te tonen en onnodige polemieken te vermijden." Dat Cavusoglu wel toelating kreeg om in Metz te spreken, heeft te maken met "de vrijheid van vergadering". "Er was geen dreiging voor de openbare orde, en dus was er ook geen reden om deze meeting te verbieden."

De Turkse minister greep de kans alvast aan om, op de bijeenkomst van de Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD), in Metz weer hard uit te halen naar Den Haag. Hij bestempelde Nederland in zijn toespraak tot "hoofdstad van het fascisme". De UETD is een lobbygroep die dicht bij de AKP van Erdogan staat.

Cavusoglu reist heel Europa rond om bij Europese Turken campagne te voeren voor het op 16 april geplande referendum over de verregaande grondwetshervorming. Verschillende rechtse Franse politici uitten kritiek op de autoriteiten omdat ze de campagnemeeting toestonden. Zij vinden dat Frankrijk het Duitse en Nederlandse voorbeeld gevolgd moest hebben.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak zondag nog lovend over Frankrijk.

Bron: Belga