Hoger slot op onrustig Wall Street

De aandelenbeurzen in New York lieten woensdag, op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, een positief beeld zien na een vrij grillig koersverloop. De handel op Wall Street kreeg steun van de stijgende olieprijzen en optimisme over de Chinees-Amerikaanse handelsvete. Verder volgden beleggers de politieke ontwikkelingen in Washington. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 23.346,24 punten. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 2.510,03 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 6.665,93 punten.

President Donald Trump heeft de politieke leiders van de Republikeinen en Democraten uitgenodigd voor overleg in het Witte Huis. Daar zal gepoogd worden om een einde te maken aan de shutdown. Door onenigheid over de begroting ligt een deel van de Amerikaanse overheid al bijna twee weken stil.

Trump liet verder weten dat het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China goed verloopt. Volgens hem zijn de koersverliezen op de beurs in december slechts tijdelijk en zullen de beurzen stijgen zodra er handelsakkoorden worden getekend.

De oliegerelateerde fondsen profiteerden van de hogere olieprijzen na berichten dat Saoedi-Arabië zijn export van olie heeft verlaagd. Een vat Amerikaanse olie klom 2,7 procent tot 46,63 dollar en Brentolie kostte 2,4 procent meer tot 55,08 dollar per vat. De grote olie- en gasconcerns ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen tot 2,2 procent, terwijl oliedienstverleners Schlumberger, Halliburton en Transocean tot 3,1 procent hoger werden gezet.

Tesla daarentegen ging bijna 7 procent onderuit. Het bedrijf leverde in het vierde kwartaal iets minder auto's af dan verwacht was door analisten. Ook zette de fabrikant van elektrische auto's het mes in de prijzen van zijn wagens in de Verenigde Staten. Dat deed Tesla om het verlies van een subsidie voor de aanschaf van een schone auto deels goed te maken.

Bron: Belga