H&M boycot Braziliaans leer

H&M boycot Braziliaans leer

De Zweedse winkelketen H&M heeft besloten tijdelijk te stoppen met de aankoop van leer uit Brazilië. "Vanwege de ernstige branden in het Braziliaanse deel van het Amazoneregenwoud en de banden met de veeteelt, hebben we besloten om leer uit Brazilië tijdelijk te weigeren", zei het bedrijf in een verklaring. Het bedrijf zal geen leer aankopen uit Brazilië totdat er geloofwaardige voorzorgsmaatregelen zijn genomen die garanderen dat het leer niet bijdraagt aan de milieuschade in het Amazonegebied, aldus H&M. De beslissing geldt voor de gehele H&M Group, inclusief de merken "& other Stories", "Weekday" en "H&M Home".

Een woordvoerder van het bedrijf wees er echter op dat het grootste deel van het leer uit Europa komt. Slechts een zeer klein deel wordt uit Brazilië geïmporteerd.

Ook VF Corporation, eigenaar van merken als Timberland en The North Face, heeft eerder aangekondigd geen leer uit Brazilië meer aan te kopen, totdat de leveranciers kunnen bewijzen dat ze geen milieuschade veroorzaken. De huidige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, heeft zaterdag gezegd zich geen zorgen te maken om de boycots.

Uit een onderzoek uit 2016 van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties werd 80 procent van bosbranden in het Amazonegebied veroorzaakt door landbouwers of veehouders die meer land willen. Het huidige regeringsbeleid van Bolsonaro moedigde dat aan, maar heeft vorige week toch een bevel uitgevaardigd die branden tijdens het droge seizoen van het Amazoneregenwoud verbiedt.

Sinds januari zijn er in het land in het Amazonegebied al meer dan 50.000 branden ontstaan. Dat is het hoogste aantal in een decennium.

Bron: Belga