Half miljoen deelnemers aan vaderlandslievende manifestaties in Rusland

Half miljoen deelnemers aan vaderlandslievende manifestaties in Rusland

In Rusland zijn zaterdag een half miljoen mensen de straat op gegaan voor patriottische manifestaties, als tegengewicht voor de protestbewegingen van de oppositie. Bij de actie "Rusland in mijn hart" ging het om verschillende thema's, zoals de overwinning van de Sovjet-Unie bij Stalingrad (nu Volgograd) 75 jaar geleden en steun voor de militaire inzet in Syrië. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken namen 520.000 mensen deel in 129 steden. In vergelijking met wat de Sovjettroepen in de Tweede Wereldoorlog meemaakten, zijn de huidige westerse sancties tegen Rusland makkelijk te dragen, zei Valeri Fadejev, hoofd van de burgerlijke kamer van de Russische Federatie, voor 60.000 manifestanten in Moskou. "We vrezen deze sancties helemaal niet."

Hij juichte ook toe dat Russische atleten na een lang conflict met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toch naar de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang kunnen. "De gerechtigheid is aan onze kant", aldus nog Fadejev.

De afgelopen maanden bracht de oppositieleider Aleksej Navalny jonge mensen in alle delen van Rusland bijeen om te protesteren tegen de regering.

Bron: Belga