Groot onlinefraudenetwerk platgelegd bij internationale actie

Groot onlinefraudenetwerk platgelegd bij internationale actie

Bij een actie van onder meer de Europese politiedienst Europol en de Amerikaanse federale politiedienst FBI is vorige week woensdag het botnet 'Andromeda' - een groot phishingnetwerk - ontmanteld. Dat deelt Europol vandaag mee. Bovendien kon in Wit-Rusland een verdachte worden opgepakt. Er werkten tiental EU-landen mee aan de actie, waaronder ook België. Het botnet 'Andromeda' is eigenlijk een groot netwerk van computers die besmet zijn geraakt met schadelijke software. Volgens Europol had het botnet vooral als doel om de verspreiding van tachtig andere soorten 'malware' te vereenvoudigen. Op die manier werd onder meer phishingsoftware verspreid waarmee gegevens voor onlinebankieren werden buitgemaakt.

Andromeda had zich in de eerste plaats verspreid via e-mails die een schadelijke link bevatten. Wanneer een gebruiker op die link klikte, werd er een besmet bestand op de computer gedownload. Daarnaast kon de computer ook worden aangetast via gemanipuleerde reclamebanners en via illegale videostreamings- en pornosites. Het voorbije half jaar werd Andromeda maandelijks vastgesteld of geblokkeerd op 1 miljoen computers die Windows als besturingssysteem hebben. De meeste slachtoffers bevinden zich in Noord-Amerika en Azië. In Europa werden vooral Roemenië, Italië, Duitsland en Polen getroffen.

De politiediensten slaagden er bij een gezamenlijke actie in om Andromeda plat te leggen door onder de controle meer 1.500 domeinnamen over te nemen. In Wit-Rusland werd ook een verdachte gearresteerd. Tot slot werden ook zeven servers in beslag genomen.

Ongeveer een jaar geleden werd bij een gelijkaardige actie ook al het botnet Avalanche offline gehaald. Dat netwerk werd onder meer gebruik om Andromeda te verspreiden. Het neerhalen van Andromeda gebeurde overigens op basis van elementen die naar boven waren gekomen bij het Duitse onderzoek naar Avalanche.

Bron: Belga