Groenen halen kiesdrempel niet in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Groenen halen kiesdrempel niet in Mecklenburg-Voor-Pommeren

Bij de deelstaatverkiezingen in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben de Groenen gisteren de kiesdrempel niet gehaald, zo blijkt uit het voorlopig eindresultaat. In de lijn van de prognoses blijft de regerende sociaaldemocratische SPD met 30,6 procent van de stemmen de grootste partij, ondanks aanzienlijk stemmenverlies.

Haar kleinere christendemocratische coalitiepartner incasseerde een zware nederlaag en is niet meer de tweede grootste partij in de deelstaat die uitgerekend de heimat is van Bondskanselier Angela Merkel. De CDU kwam immers uit op 19,0 procent, onder de 20,8 procent voor de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) die profiteert van ongenoegen over het migrantenbeleid van Merkel.

De extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) strandde op 3,0 procent en dondert uit het deelstaatparlement, het laatste waarin ze nog zetelde. De Groenen verloren haast de helft van hun stemmenaantal en bleven met 4,8 procent onder de kiesdrempel. Ook die Linke kreeg een opdoffer en is nog goed voor 13,2 procent. De liberale FDP behaalde 3,0 procent. Vertaald in zetels komt de SPD aan 26 stuks, de AfD aan 18, de CDU 16, en die Linke elf.

Hoewel de roodzwarte coalitie mathematisch kan verder gaan, liet minister-president Erwin Sellering (SPD) voorlopig open welke partner hij de komende vijf jaar wil. Mogelijk gaat hij scheep met die Linke, zoals er ook tussen 1998 en 2006 in Schwerin een roodrode deelregering was. Samenwerking met de AfD, die nu in negen van de zestien deelstaatparlementen zetelt, hebben alle partijen uitgesloten.

Bron: Belga