Greenpeace-activisten blokkeren hoofdkantoor oliebedrijf BP in Londen

Greenpeace-activisten blokkeren hoofdkantoor oliebedrijf BP in Londen

Activisten van milieubeweging Greenpeace hebben in Londen de toegang tot de hoofdzetel van oliebedrijf BP geblokkeerd door zich te verschansen in vijf stalen containers. Dat doen ze naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering van BP op dinsdag 21 mei in Schotland. Greenpeace wil met de actie BP overtuigen om volledig over te schakelen naar hernieuwbare energie, of anders alle activiteiten stop te zetten. "Wij blokkeren het hoofdkantoor van BP omdat het simpelweg niet mogelijk is om verder te blijven doen alsof er niets aan de hand is", zei Paul Morozzo, een activist in een van de containers. "BP voedt een klimaatsituatie die miljoenen levens bedreigt en de toekomst van het leven op aarde in gevaar brengt. Ze moeten reorganiseren of ophoepelen", klinkt het verder.

BP zegt dat er ruimte is voor vreedzaam protest of debat, "maar de veilige toe- en uitgang tot een kantoorgebouw blokkeren, is gevaarlijk en een zaak die de politie zo snel mogelijk moet oplossen". Voorlopig is er volgens een woordvoerder van de politie nog niemand aangehouden.

De containers zijn zondagnacht geplaatst voor de vijf ingangen van het gebouw en zijn uitgerust met voedsel, drank, toiletten, licht, boeken en spelletjes zodat de activisten het minstens een paar dagen kunnen uithouden. Aan de ruiten van het gebouw van BP werd door de militanten in grote letters "Climate Emergency" opgehangen.

Bron: Belga