Grace Mugabe had van Zuid-Afrikaanse regering geen immuniteit mogen krijgen na agressie

Grace Mugabe had van Zuid-Afrikaanse regering geen immuniteit mogen krijgen na agressie

Grace Mugabe, de vroegere Zimbabwaanse first lady, had geen recht op de diplomatieke immuniteit die de Zuid-Afrikaanse autoriteiten haar bijna een jaar geleden toekenden. Mugabe was toen betrokken bij een vechtpartij met een 20-jarig Zuid-Afrikaans model. De toenmalige presidentsvrouw zou, volgens model Gabrielle Engels, geslagen hebben met een elektrische kabel. Het model diende klacht in, maar Johannesburg stond Mugabe immuniteit toe waardoor ze alsnog naar Harare terug kon keren en zo aan vervolging ontsnapte. Rechter Bashier Valley oordeelde vandaag dat die beslissing tegen de grondwet inging. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deelde al mee dat het het oordeel van de rechtbank zal onderzoeken. Het oordeel van de rechtbank komt er toevallig net op de dag van de verkiezingen in Zimbabwe. Graces echtgenoot Robert Mugabe, 94 intussen, is er voor de eerste keer sinds het land in 1980 onafhankelijk werd geen kandidaat om het land te leiden.

Grace, die de bijnaam "Gucci Grace" heeft, viel het model aan omdat ze zich in de hotelsuite van haar zoons bevond. Mugabe zei later dat het om zelfverdediging ging, nadat de jonge vrouw dronken en gewapend met een mes haar wilde toetakelen. Engels' verdediging deed dat af als "leugens". Mugabe beriep zich op haar diplomatieke immuniteit, hoewel het om een privébezoek ging.

Destijds gold Grace als een mogelijke opvolger van haar man. Begin november verving Mugabe zijn toenmalige vicepresident Emmerson Mnangagwa door zijn echtgenote Grace, wat de aanleiding was voor het leger om op straat te komen. Uiteindelijk stapte Mugabe onder druk van het leger en de straat op, en werd Mnangagwa president.

Engels' verdediging wil nu dat Zuid-Afrika om de uitlevering van Mugabe vraagt.

Bron: Belga