Golfstaten isoleren Qatar - Qatarese Emir bereid tot dialoog

Sjeik Tamin bin Hamad Al Thani, de Emir van Qatar, is bereid om een dialoog op te starten met de Arabische buurlanden met wie de kleine Golfstaat al sinds begin juni in een diplomatieke rel verwikkeld zit, al moet "de soevereiniteit van Qatar daarbij wel gerespecteerd worden". De emir hoopt de boycot van Saoedi-Arabië en de anderen te kunnen versoepelen. De emir stak vrijdag in een televietoespraak de hand uit naar de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, waar onder meer ook de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein zich achter schaarden. "We hopen de discussies op te lossen via dialoog en onderhandelingen", klonk het.

Tegelijkertijd ontkende Al Thani de beschuldigingen van Riyad. Volgens de Saoedi's spoort Qatar terroristische milities aan om onrust te zaaien in de golfregio en speelt het land onder één hoedje met aartsvijand Iran, maar dat gaat om een "smerige lastercampagne", meent de Emir.

Intussen houdt de boycot tegen Qatar wel stand. Alle grenzen met de betrokken landen blijven voorlopig zicht, waardoor Doha voedsel en vee van over zee moet importeren.

Bron: Belga