Golden Globes volledig in teken van #MeToo

Golden Globes volledig in teken van #MeToo

Rond 16 uur (1 uur in België), een uur voor het begin van de tv-uitzending in het Beverly Hilton, verscheen zowat elke acteur en actrice in zwarte ouftit op de rode loper. Een honderdtal actrices zaten achter het initiatief, onder wie Natalie Portman en Reese Witherspoon. Zij richtten de organisatie Time's Up op, om de verdediging van slachtoffers van seksuele agressie op het werk te financieren.

Vrouwen én mannen

Ook Jessica Chastain, een van de meest openlijk feministische actrices, droeg zwart. "We zijn hier voor de Time's Up-beweging. We zijn solidair", zei Chastain, die genomineerd is voor haar rol in de film 'Molly's game'. Naast de 'Interstellar'-actrice verschenen onder meer ook Meryl Streep, Ashley Judd, Emma Stone, Emma Watson, Emilia Clarke, Catherina Zeta-Jones, Eva Longoria, Salma Hayek en Claire Foy in het zwart.

Ook de mannen toonden zich solidair. Om zeker te zijn dat de boodschap overkwam, droegen verschillende acteurs een badge van 'Time's Up'.

Oprah Winfrey for president

Tijdens de uitreiking werd Oprah Winfrey in de bloemetjes gezet als bekroning voor haar hele carrière. In haar toespraak bracht ze een uitgebreide hommage aan de #MeToo-campagne. "Te lang werd er niet geluisterd naar vrouwen of werden ze niet geloofd als ze het aandurfden de waarheid te spreken over brutale en machtige mannen", zei de presentatrice. "Maar hun tijd zit er op. Ik wil dat alle meisjes die nu kijken weten dat een nieuwe dageraad is aangebroken", voegde Winfrey er nog aan toe. "En wanneer die dag echt begint, zal dat zijn dankzij veel prachtige vrouwen en enkele redelijk fenomenale mannen, die er hard voor strijden om de leiders te worden die ons zullen leiden naar het tijdperk waarin niemand nog 'me too' zal moeten zeggen."

Die krachtige speech gaf zonder twijfel iedereen in de zaal kippenvel. Ook op sociale media werd de Amerikaanse bedolven onder een overvloed aan compliment. Haar toespraak maakte zelfs zoveel indruk dat "Oprah for president 2020" trending is op Twitter.

If that speech doesn't make you want to change the world, nothing will. #Oprah #oprahforpresident

— Lindsay Clifton (@LindsayEClifton) 8 januari 2018

Nothing but respect for MY president #Oprah pic.twitter.com/6MmNfpAxHw

— Eric Freitas (@Freitas_Eric) 8 januari 2018

I am completely blown away. There are no words for the power of that speech and the ripples it will create. #Oprahforpresident #Oprah2020 #TimesUp #Anewdayisdawning Thank you, @Oprah

— Stacy London (@stacylondon) 8 januari 2018

Oprah is already Queen she doesn't need to be president.

— Lydia Polgreen (@lpolgreen) 8 januari 2018