Gewonden schietpartij Orlando moeten ziekenhuisfacturen niet betalen

Gewonden schietpartij Orlando moeten ziekenhuisfacturen niet betalen

De mensen die op 12 juni gewond raakten bij de schietpartij in een homoclub in Orlando, in de Amerikaanse staat Florida, moeten geen enkele medische factuur betalen. Dat hebben de twee ziekenhuizen die de slachtoffers hebben verzorgd gemeld. De schietpartij, waarbij 49 doden en 53 gewonden vielen, "is een enorme tragedie geweest voor de slachtoffers, hun families en heel onze gemeenschap", aldus de ceo van de groep Orlando Health, David Strong. "Tijdens deze moeilijke periode hebben verschillende verenigingen, personen en liefdadigheidsorganisaties zich geëngageerd om ons steun te bieden. Dit is gewoon onze manier om deze goedheid voort te zetten."

De groep zal dan ook op zoek gaan naar andere manieren om het geld te recupereren van de facturen, zoals federale fondsen, verzekeringen of gezondheidsprogramma's, aldus Strong, die toevoegt dat het ziekenhuis mogelijk tot 5 miljoen dollar uit eigen zak zal moeten betalen.

En ook Florida Hospital, dat een twaalftal mensen heeft verzorgd, liet weten dat het geen facturen zal opsturen, en het geld ook niet zal recupereren. "Het was ongelooflijk om te zien hoe onze gemeenschap zich verenigde na de zinloze schietpartij in Pulse", aldus voorzitter van het ziekenhuis Daryl Tol in de krant Orlando Sentinel. Volgens de voorzitter zouden de kosten voor het ziekenhuis oplopen 525.000 dollar.

De Amerikaan van Afghaanse afkomst Omar Mateen viel op 12 juni rond 02.00 uur plaatselijke tijd de homoclub Pulse aan met een pistool en een jachtgeweer. De man, die trouw zwoer aan terreurgroep Islamitische Staat, werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie.

Bron: Belga