Geweld Syrië - VN-Veiligheidsraad stemt zondag over inzet onafhankelijke observatoren in Aleppo

Geweld Syrië - VN-Veiligheidsraad stemt zondag over inzet onafhankelijke observatoren in Aleppo

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties spreekt zich zondag uit over een ontwerpresolutie van Frankrijk over de ontplooiing van onafhankelijke observatoren in de Syrische stad Aleppo, om daar de evacuatie van de burgers en de rebellen te controleren en de bescherming van de burgers te garanderen. Dat hebben diplomaten zaterdag aangekondigd. De V-raad komt om 16.00 uur Belgische tijd samen voor de stemming, ondanks de tegenstand van Rusland, bondgenoot van Syrië, dat over een vetorecht beschikt. De Amerikaanse president Barack Obama had vrijdag ook al verklaard dat hij observatoren wil sturen naar Aleppo.

In het ontwerp, dat al sinds vrijdagavond circuleert onder de 15 leden van de Veiligheidsraad, staat dat de Raad "verontrust" is over de steeds erger wordende humanitaire crisis in Aleppo en over het feit dat "tienduizenden inwoners van het belegerde Aleppo" hulp nodig hebben en geëvacueerd moeten worden. De ontwerpresolutie vraagt dat VN-secretaris-generaal snel het al in Syrië aanwezige humanitaire personeel van de VN ontplooit "voor een neutrale en adequate bewaking en een directe observatie" van "de evacuatie van de bezette delen van Aleppo". Ban moet ook instaan voor de inzet van extra personeel, aldus de tekst, die aan Damascus vraagt om de observatoren toe te laten in het land.

De evacuatie door het regime van de burgers en rebellen werd vrijdag opgeschort omdat de rebellen de voorwaarden van het akkoord niet zouden respecteren. Tienduizenden burgers en rebellen wachten nog om de stad te verlaten.

De Franse ambassadeur bij de VN François Delattre heeft ondertussen gewaarschuwd dat Aleppo een nieuw Srebrenica kan worden, waar in 1995 de grootste moordpartij in Europa plaatsvond sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Belga