Geweld Syrië - Hevige gevechten in het noorden van Syrië

In de provincie Raqqa in het noorden van Syrië hebben dinsdag gevechten gewoed tussen de groep Islamitische Staat (IS) en een Arabisch-Koerdische alliantie, zo meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Tegelijkertijd namen volgens het SOHR ook de confrontaties toe in de provincie Aleppo, ten westen van Raqqa, tussen rebellengroepen en IS die hen probeert te verdrijven uit hun bolwerken aan de Turkse grens.

Op de achtste dag van het offensief in de noordelijke provincie Raqqa tegen IS met de hulp van de internationale coalitie onder leiding van Washington, woedden er hevige gevechten tussen de Syrische democratische strijdkrachten (SDF) en IS.

De provincie Raqqa, waarvan de gelijknamige hoofdstad het belangrijkste bolwerk is van IS, is grotendeels in handen van de terreurgroep. Door zijn opmars kon de SDF de voorbije 36 uur 12 dorpen in het noordwesten van de stad Raqqa weer innemen", aldus SOHR-directeur Rami Abdel Rahman. Het doel is om de stad Tabqa te bereiken om zo het oostelijkere Raqqa te kunnen omsingelen.

Sinds de start van het offensief op 24 mei werden 79 jihadisten gedood, onder hen 24 kinderen die gerekruteerd werden door IS, zo voegt de ngo toe. Over eventuele slachtoffers onder burgers of de SDF is momenteel niets bekend.

In de provincie Aleppo is het IS die sinds vrijdag een offensief voert, waarbij de terreurbeweging zich vooral concentreert op de rebellensteden Azaz en Marea. De rebellengroepen probeerden dinsdag een tegenoffensief te lanceren, maar dat is volgens het SOHR niet gelukt. IS blokte de aanval af door een zelfmoordaanslag, waarbij zes rebellen zouden zijn omgekomen.

Bron: Belga