"Gevaarlijke confrontatie" tussen Iraanse schepen en Amerikaanse destroyer

"Gevaarlijke confrontatie" tussen Iraanse schepen en Amerikaanse destroyer

Vier Iraanse militaire schepen zijn dinsdag in volle snelheid en met hun wapens open en bloot het Amerikaanse oorlogsschip USS Nitze genaderd in de Straat van Hormuz. Dat meldt een verantwoordelijke van het Amerikaanse ministerie van Defensie, die spreekt van een "gevaarlijke en onprofessionele" ontmoeting. Het Amerikaanse schip heeft waarschuwingsschoten gelost, liet zijn fluitsignaal afgaan en probeerde tevergeefs te communiceren met de Iraanse schepen, aldus de bron binnen Defensie. Het incident vond plaats in de internationale wateren van de Straat van Hormuz, een belangrijke internationale handelsroute, ten zuiden van Iran en ten noorden van de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens de nieuwswebsite van het Amerikaanse leger Stars and Stripes, moest de USS Nitze, die ballistische raketten kan afvuren, van koers veranderen om een botsing te vermijden. De mogelijkheden voor het schip om uit te wijken waren echter beperkt, omdat het zich in de buurt van olieplatforms bevond.

De Iraanse schepen zijn uiteindelijk op 300 meter van de destroyer genaderd alvorens weg te varen, aldus de Defensieverantwoordelijke nog.

In januari werd de bemanning van twee Amerikaanse verkenningsschepen, die in Iraanse wateren voeren, nog opgepakt door de Iraanse marine. De tien bemanningsleden werden 24 uur later weer vrijgelaten, en het incident zorgde voor zware diplomatieke spanningen tussen beide landen.

Bron: Belga