Geluidsopnames openbaar gemaakt van bevrijdingsactie Nederlandse treinkaping uit 1977

door
Belga
Leestijd 2 min.

Veertig jaar nadat Zuid-Molukse jongeren een trein hadden gekaapt bij de Noord-Nederlandse gemeente De Punt, zijn er geluidsopnamen beschikbaar gemaakt van de bevrijdingsactie van de mariniers. De opnames zorgen opnieuw voor controverse. Volgens een advocaat van de nabestaanden zijn er aanwijzingen dat de kapers moedwillig werden doodgeschoten terwijl ze al weerloos op de grond lagen, maar de advocaat van de betrokken mariniers ziet dat anders.

Nederland was tussen 23 mei en 11 juni 1977 in de ban van een kaping op de trein tussen Assen en Groningen. Omdat de onderhandelingen geen resultaat opleverden, werd besloten om mariniers een bevrijdingsactie te laten uitvoeren. Zes van de negen daders en twee treinreizigers kwamen toen om het leven.

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben nu geluidsopnames van die bevrijdingsacties beluisterd en uitgewerkt. Daarop is volgens de Nederlandse openbare omroep NOS onder meer te horen dat iemand zegt: "Geven ze hem een genadeschot, hoor."

In een ander fragment is een knal hoorbaar. Iemand vraagt daarop "Deze is dood?". Het antwoord daarop luidt "Ja, nu wel", gevolgd door gelach van verschillende mariniers. Later zegt iemand: "Helemaal blauw. Haha. [...] alle twee kapotgeschoten."

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van twee omgekomen kapers vertegenwoordigt, tonen de opnames aan "dat de stelling dat er sprake is geweest van executies dicht bij de waarheid zit", zo verklaart ze aan NOS.

Maar de advocaat van de mariniers zegt dat er geen conclusies verbonden kunnen worden aan de opnames. Volgens Geert-Jan Knoops geven de transcripties "op klinische wijze" weer wat er is gezegd, maar niet in welke omstandigheden, door wie en op welke plek de mariniers zich op dat moment bevonden. Ook is niet op te maken waar en door wie er is geschoten.

Knoops wijst erop dat nergens een stem van een kaper wordt gehoord. "Indien een kaper zich duidelijk hoorbaar had overgegeven, was dat zeker opgevangen", klinkt het.

De geluidsopnames konden gemaakt worden omdat enkele commandanten van de mariniers opname-apparatuur bij zich hadden. Maar de geluidsbanden werden nooit eerder openbaar gemaakt. Grote delen van de opnames zijn wel onverstaanbaar, waardoor de transcripties onvolledig zijn.

Bron: Belga