Gelovigen verzamelen in Bethlehem voor middernachtmis

Gelovigen verzamelen in Bethlehem voor middernachtmis

Duizenden christenen uit de hele wereld hebben, zoals elk jaar met Kerstmis, verzameld in het centrum van Bethlehem voor de traditionele middernachtmis. De veiligheidssituatie is minder gespannen dan andere jaren. De Geboortekerk is volgens de christelijke overlevering gebouwd op de plaats waar Jezus Christus werd geboren. Het was licht aan het regenen in Bethlehem, maar de stemming was toch feestelijker dan anders. Op Kerstmis vorig jaar was er immers nog veel geweld in Israël en in de Palestijnse gebieden.

Voor de middernachtmis trekken de gelovigen in stoet naar de kerk, met aan het hoofd van de processie de Latijnse patriarch van Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa. Hij hekelde de situatie van de christenen in Syrië, in Irak en in Egypte. "Een absolute tragedie", klonk het. Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas nam aan de optocht deel.

Volgens het Israëlische ministerie van Toerisme worden in december zo'n 120.000 buitenlandse toeristen verwacht. Volgens Palestijnse bronnen zijn de hotels in de buurt van Bethlehem bijna helemaal volgeboekt.

Bron: Belga